Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

The Greek Gazza, El cangaroo, el grande piccolo, el mago και πολλά άλλα προσωνύμια, όλα με στόχο την αποθέωση του σπανιότατου ποδοσφαιρικού του ταλέντου, δεν είχαν καταφέρει να αποπροσανατολίσουν τον Costinho. Ο στόχος του ήταν το Champions League με τον Ολυμπιακό, και η παράσταση του στο Highbury ήρθε να το επιβεβαιώσει. Έξω από τα αποδυτήρια όμως του ιστορικού γηπέδου του Βορειου Λονδίνου, κάποια περιστατικά άρχισαν να του βάζουν δεύτερες σκέψεις... Το να σε αγκαλιάζει ο ίδιος ο Wenger, λίγα λεπτά αφότου «κήδεψες» τα όνειρα της ομάδας του δεν είναι και μικρό πράγμα... Το να σου ψιθυρίζει όμως στο αυτί, με τα λίγα ελληνικά που είχε μάθει όταν είχε έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει τον Ολυμπιακό (που τελικά δεν ανέλαβε γιατί ήταν της υγιεινής διατροφής και δεν του άρεσαν οι κορνέδες), ... «μικγέ σε θέλω στην Άγσεναλ» , ήταν σίγουρα παραπάνω από τιμητικό. Και δεν ήταν το μόνο που συνέβη...
Ο αρχιμάνατζερ Πίνι Ζάχαβι, προσέγγισε τον μάγο των Πειραιωτών και με τη σιγουριά του καλύτερου, του πρότεινε να συνεργαστούν, λέγοντας του ότι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου χρειάζεται τουλάχιστον τον καλύτερο μάνατζερ της Ευρώπης. (Ακόμα ο Ίλια Ίβιτς δήλωνε ποδοσφαιριστής). Και με μια γρήγορη και αποφασιστική κίνηση έβαλε την κάρτα του στην τσέπη του σούπερ ταλέντου. Ο Costinho, επιστρέφοντας από το Λονδίνο, έβγαλε από την τσέπη του σακακιού του την κάρτα. Την κοίταξε με νόημα...Χαμογέλασε... Ήξερε ότι ίσως είχε έρθει η ώρα... Έμενε μόνο μια μικρή εκρεμμότητα...Το Θρύλο να σηκώσει το ευρωπαϊκό...

Η ρεβάνς με την Άρσεναλ ήταν μια τυπική διαδικασία. Το 2-0 ήρθε μάλλον ξεκούραστα, με τον Τζόρτζεβιτς να δημιουργεί εφιάλτες στον Parlour και να σερβίρει το πρώτο γκολ στον Αλεξανδρή, ενώ ο Costinho με το απευθείας κόρνερ σημειώσε το δεύτερο τέρμα. Πιο σημαντική σκηνή ίσως του παιχνιδιού ήταν στο 67ο λεπτό, όταν ο Kewon σήκωσε στον αέρα τον Costinho και εκείνος που διαμαρτηρήθηκε πιο πολύ από όλους ήταν ο ίδιος ο Wenger. Στο τέλος του ματς, ο Αλσατός δήλωνε ότι πράγματι η Άρσεναλ ενδιαφέρεται πολύ σοβαρά για την απόκτησή του, και – μεταξύ σοβαρού και αστείου- ότι είναι διατεθειμένος να μετατρέψει το Highbury σε συγκρότημα κατοικιών με πάρκο προκειμένου να πάει ο μικρός στο Λονδίνο!




Η κλήρωση της Παρασκευής στο Μονακό, έφερε τον Ολυμπιακό αντίπαλο μιας άλλης αγγλικής ομάδας. Της μεγάλης Manchester United... Μεγάλης όμως στο νησί, γιατί τα πράγματα είναι διαφορετικά στην λεγόμενη πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, τα Βαλκάνια. Και όταν το Βαλκανικό ταμπεραμέντο συνδυάζεται με την Πειραιώτικη λεβεντιά, την αρβανίτικη πονηριά και το ταλέντο που απλόχερα η μοίρα δίνει στους Βραζιλιάνους, τότε το μίγμα είναι παραπάνω από εκρηκτικό... Ο θόρυβος του είναι εκκωφαντικός και η καταστροφή που φέρνει είναι ολοκληρωτική.
Το πρώτο ματς ήταν στο ΟΑΚΑ. Ο μικρός μάγος, με τη βοήθεια του γενικού επιτελείου του Ολυμπιακού, Βασίλη Καραπιάλη, έβγαινε συνεχώς στην κόντρα, κάνοντας τον Ρόι Κιν να τον κυνηγά από το κέντρο για να του κόψει την μπάλα. Ευτυχώς για τον μικρό, το τάκλιν του Ιρλανδού από πίσωπου του άφησε το σήμα της Adidas, πίσω από το γόνατο, δεν του δημιούρησε πρόβλημα ενώ ο Ιρλανδός δέχτηκε την κόκκινη κάρτα από τον φιλέλληνα Κολίνα. Και στον δρόμο για τη φυσούνα, ο έξαλλος Τάσος Μητρόπουλος, θέλοντας και να εξιλεωθεί για την προδοσία προς τον δαφνωστεφανωμένο, έκανε τον σκληρό Ιρλανδό να καταλάβει τι σημαίνει αληθινός τσαμπουκάς, ρίχνοντάς του δυό σφαλιάρες, αφού πρώτα του έριξε και μια ροχάλα για να τον ξαφνιάσει.
Ο μικρός έχοντας νευριάσει από το σκληρό παιχνίδι της United, πήρε την μπάλα για να εκτελέσει το φάουλ... Ο Τζόλε νευρίασε αλλά ο μικρός ήταν αποφασισμένος και γι’ αυτό είπε στον αρχηγό «¨...αυτά να τα κάνεις στον Αρμύλαγο» όταν ο Σέρβος πήγε να του πάρει την μπάλα από τα χέρια. Τα δίχτυα του Σμάιχελ τινάσονταν με δύναμη, τη στιγμή που ο Δανός τεντωνόταν –μάταια-. Ήταν το 76ο λεπτό και το ΟΑΚΑ κόντεψε να γκρεμιστεί με το 1-0 . Ο Τζόλε ήταν ο πρώτος που έτρεξε στον μικρό, ο οποίος έδειξε τον αρχηγό και του ζήτησε συγγνώμη, η οποία και έγινε δεκτή. Ο LRC σημείωνε πυρετωδώς στο μπλοκάκι του, αλλά στο γκολ φώναξε « Το άξιζε ο μπάσταρδος...Θα τους βάλει κι άλλο όμως, γιατί βλέπω μπαλίτσα», είπε στο αυτί του Μουρίνιο που είχε έρθει για να διδαχτεί διδάξει το 5-3-2.
Πράγματι. Αν το φάουλ ήταν ένα συνηθισμένο γκολ, το επόμενο ήταν από αυτά που προορίζονται για να «ανοίγουν» αθλητικές εκπομπές...Κόρνερ του Γεωργάτου με εξωτερικό φάλτσο, στο ημικύκλιο της περιοχής, ο Kangaroo με βολ-πλανέ με το δεξί στέλνει την μπάλα στη μέσα μεριά του οριζόντιου δοκαριού και στα δίχτυα... Υπέροχο τελείωμα, συγκίνηση και τραγούδι, πάντα σε κόσμια πλαίσια, μέσα στα οποία πάντοτε κινείται ο πύρινος λαός του Ολυμπιακού. «Εσείς εδώ και οι μάνες σας γαμιούνται στο Trafford το παλιό»αποθεώνοντας το καμάρι του Πειραιά, που έκανε και την United να προσκυνήσει... Ο Κοστίνιο έφτανε τα 10 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ για αυτή τη σεζόν, και τα αφιερώματα γι’ αυτόν έδιναν και επαιρναν στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου.
«Βλέπεις μπαλίτσα» γύρισε και είπε ο Μουρίνιο στον LRC, πριν κατηφορίσουν στο Χαλάνδρι για ένα ποτάκι στο φτερό. Φτάνοντας στο Del Bar, στον όροφο του εμπορικού κέντρου, ο LRC πίνοντας ένα Τζόνι Μαύρο εξηγούσε στον Ζοζέ με στραγάλια πως σπας τη ζώνη του 4-4-2, όταν το 5-3-2 μετατρέπεται σε 3-5-2 ή σε 3-4-3. «Αρκεί να έχεις ακραίους παιχταράδες, όχι τίποτα τσουρούκια. Μόνο έτσι παίζεται ο Ολυμπιακός. Ή καλύτερα, μόνο έτσι έχει κάποια ομάδα ελπίδες. Πες το αν θέλεις στον σιρ- τσίχλα, αν και πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα περάσει στον τελικό, αλλά πολύ δύσκολα. Θα ζοριστεί πολύ στο Manchester, ειδικά αν ο σερ παίξει ποδόσφαιρο της σχολής «Χάπελ – Αλέφαντος – Δανιήλ – LRC & ΣΙΑ Ο.Ε»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

costinho: always you, always true...

Imimatheia είπε...

Kakia's brother, thank you for your words of kindness...