Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ποιος ήρθε?

Παρά τα μυθεύματα περί του εναντίον, η ελληνική Σουπερλιγκ έχει ανέβει επίπεδα πιο γρήγορα απ'οτι τα μέλη της ΕτΣ ανεβαίνουν στις φορολογικές κλίμακες (γκόλντεν μπόιζ). Περίτρανη απόδειξη του πόσο φανταστικό και ανταγωνιστικό έχει γίνει το πρωτάθλημά μας είναι οι παίκτες που σχηματίζουν ουρές στους Ευζώνους για να περάσουν τα συνορά μας και να υπογράψουν σε ένα από τα μεγαθήρια που θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα/τα πλέι οφ/ τον υποβιβασμό...Με ονόματα βαριά σαν ιστορία και κοιλιές ακόμα βαρύτερες, οι διεθνείς αστέρες που θα κοσμούν από φέτος τη Σουπερλινξ περιλαμβάνουν τους:

- Σαμ Ντάλα Μπόνα* (Ηρακλής)
μεγάλο ταλέντο του ιταλικού ποδοσφαίρου στα 90ς (και αγαπημένη μεταγραφή στο Championship manager) ο Ντάλα Μπόνα έκανε ντεμπούτο στην Τσελσιούλα στα 18 του ενώ η μετακίνηση αυτού του τεράστιου χαφ στην Αγγλετέρα έκανε τόση αίσθηση ώστε να αλλάξουν οι κανονισμοί για τις μεταγραφές των παικτών <18 (barely legal κατηγορία). Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του η μετακίνησή του από το Τσέλσι στο Μιλάνο όπου έκανε καριέρα στη Μίλαν εφάμιλλη αυτής μεγαθήριωνθρύλων της Μίλαν όπως ο Ελευθερόπουλος ή ο Ζίζι Ρόμπερτς. Στα χρόνια που (δεν) έμεινε στη Μίλαν, ο Σαμ δόθηκε δανεικός-κι-αγύριστος-αν-δεν-σας-πειράζει στη Μπολόνια, τη Λέτσε και τη Σαμπντόρια ώσπου να βρει το λιμάνι του στη Νάπολι την οποία βοήθησε να επιστρέψει στη Σέριε Α. Μαλακία του βέβαια γιατί ο ίδιος δεν ήταν επιπέδου Σέριε Α οπότε έμαθε με τι λούστρο έχουν περάσει όλους τους πάγκους του Καμπιονάτο. Στην καλύτερη δε ποδοσφαιρική του ηλικία (28), ο Ντάλα Μπόνα πείστηκε να υπογράψει στον Ηρακλή γιατί ακουσε λέει το Ρέμο να τραγουδάει και του άρεσε! Φανταστείτε να είχαν την Παπαριζου για πρόεδρο οι γριές, τι παικταράδες θα είχαν φέρει. Μήπως να βάλουμε τον Πρόεδρο να πει το Ρϊτα Ριτάκι μπας και ψηθεί ο Μαντσίνι?

* Μπόνα = μεσημέρι στα ιταλικά για τους άσχετους

- Μπόσκο Μπάλαμπαν (Πανιώνιος)
Επί σειρά ετών προτεινόμενος σε Θρύλο/Παο, ο "Σούπερ Μπόσκο" βρήκε τελικά το δρόμο για την Αττική μέσω της μετακίνησής του στην Πλατεία. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Ριέκα με την οποία βγήκε πρώτος σκόρερ του κροατικού πρωταθλήματος το 2000, κατόρθωμα το οποίο επανέλαβε το 2001 με την Δυναμό Ζάγκρεμπ όπου και τον εντόπισαν τα λαγωνικά της Αστον Βίλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο τότε μάνατζερ της Βίλα Τζον Γκρέγκορι πόνταρε 6 μύρια λίρες και την υπόληψή του για να φέρει τον Μπάλαμπαν στο Άστον Βίλα (το ίδιο καλοκαίρι με τον Μέλ μπεργκ) καθώς ήταν σίγουρος ότι ο Μπόσκο θα έκανε δίδυμο φωτιά με τον κολομβιανό Χουάν Πάμπλο Άνχελ. Ο δε Νταβόρ Σούκερ δήλωνε ότι "ο Μπόσκο θα γίνει σταρ στην Πρέμιερσιπ". Ο Μπόσκο τους δικαίωσε και τους δύο αλλά επενέβη τελικά η Πρέμιερσιπ και με την αιτιολογία ότι ο Μπόσκο έβαζε υπερβολικά συχνά φωτιά στα αντίπαλα δίχτυα (μηδέν γκολ σε 9 συμμετοχές) μεσολάβησε ώστε ο Μπάλαμπαν να επιστρέψει στη Δυναμό ως δανεικός. Πρόλαβε ωστόσο να δει τον Τζον Γκρέγκορι να παίρνει πόδι από το πόστο του ως υπαίτιος για την πιο ηλίθια σπατάλη χρήματος στην ιστορία της Βίλα από το 1889 όταν ο τότε διευθυντής της ομάδας Γούλιαμ ΜακΓκρέγκορ έδωσε 20 σελίνια σε μια πόρνη που τον κόλλησε σύφιλη.
Αναγεννημένος στο αγαπημένο του Ζάγκρεμπ, ο Μπόσκο συνέχισε να βγάζει μάτια κι ένα ζευγάρι από αυτά άνηκε σε σκάουτερ της Μπρυζ η οποία τον υπέγραψε το 2004. Και για να μην είμαστε άδικοι, ο Μπόσκο τα πήγε μια χαρά στο Βέλγιο με 47 γκολ σε 83 ματς. Από την άλλη βέβαια κι ο Αναστασίου έβαλε 9 γκολ σε 23 ματς με την Αντερλεχτ...Όπως και να έχει ο Μπόσκο έκανε το παραδοσιακό του πέρασμα από τη Δυναμό και έφτασε τελικά στην πλατεία μετά βαίων και φραπεδων.
Η μεγαλύτερη ατομική διάκριση του Μπάλαμπαν εώς σήμερα παραμένει το Sportske novosti Yellow Shirt award το οποίο κέρδισε το 2001, μία μόλις χρονιά μετά τον Ιβάν Μπόσνιακ ο οποίος θα αγωνίζεται φέτος στον Ηρακλή.

- Μάρις Βερπακόφσκις (Εργοτέλης)
Ενας ακόμη παλιός κι αγαπημένος των ελληνικών πρωτοσέλιδων, ο Βερπακόφσκις έγινε "όνομα" όταν βοήθησε με 6 γκολ σε 10 ματς τη Λετονία να προκριθεί στο Εύρω 2004. Πήρε μεταγραφή τελικά στη Δυναμό Κιέβου όπου ξεκίνησε δυνατά με 5 γκολ σε 11 ματς αλλά τελικά πήρε τη γνώριμη πορεία "δανεικός να'ναι κι όπου να'ναι" γνωρίζοντας τις παραλίες του Σπλιτ, τα τάπας μπαρ του Χετάφε και τα αξιοθέατα του Βίγκο πριν καταλήξει στον Εργοτέλη.

- Γουίλσον Ορούμα (Καβάλα)
Πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο για παίκτες κάτω των 17 (κατηγορία barely illegal) το 1993, ο Ορούμα αποφοίτησε στην Εθνική Ανδρών της Νιγηρίας για το Μουντιάλ του 1998 αλλά δεν έκανε την καριέρα που ονειρευόταν η Λανς όταν τον αγόραζε από την Μπέντελ Ασφαλιστική το 1994. Μετά τη Λανς, έπαιξε στη Σαμσουνσπόρ (για μπουνταλάδες του κόβω αυτούς), στη Νιμ (μάλλον Γαλλική), στη Σερβιέτ (Νέα Ελβετία), στη Σοσώ (τη χρονιά που τους πήραμε απο πίσω κι από μπρος - δηλαδή εντός κι εκτός), στη Μαρσέιγ και στη Γκινγκαμπ. Κι επειδή ο Μάκης το μιλά καλά το γαλλικό κι έχει και τις άκρες στη Γαλλία από την εποχή του παικταρά του Έρικ (Ραμπεσαντραντανά), το να έρθει ο Ορούμα στην Καβάλα ήταν το πλέον φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.

- Ματίας Λέκι (Ηρακλής)
Κι αυτός πολυαγαπημένος στα πρωτοσέλιδα των φυλλάδων (έπαιξε πολύ για ΑΕΚ το Γενάρη) έπαιξε στη Ρίβερ, την Ατλέτικο, τη Λάτσιο και τη Θέλτα (που εξελίσσεται σε μεγάλο τροφοδότη των ελληνικών ομάδων) πριν υπογράψει (που αλλού?) στον Ηρακλή.


Εύφημος μνεία Ι: κατηγορία "Close but no cigar"

- Κριστιάν "Μπόμπο" Βιέρι
Οπλισμένος με το χειρότερο παρατσούκλι στην ιστορία του ποδοσφαίρου και καμιά 20αριά παραπανίσια κιλά, το άλλοτε φόβητρο των απανταχού Ευρωπαίων αμυντικών και εφιάλτης του Νίκου Μιχόπουλου, δε συμφώνησε τελικά με τον Αστέρα Τρίπολης ό οποίος του είχε προτείνει ηγεμονικό συμβόλαιο το οποίο περιελάμβανε μπόνους συμμετοχών σε κουπόνια Σκλαβενίτη, μπόνους για έξοδο του Αστέρα στο Τσάμπιο Λιγκ και δωρεάν διαμονή στις αναικαινισμένες μοίρες της 124 ΠΒΕ.

- Σολ Κάμπελ
Γνωστός Ιούδας για την μετακίνηση του από την Τότεναμ στην Άρσεναλ, αλλά και με μεγάλη καριέρα σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, ο Κάμπελ παραδόξως αντιστάθηκε στα κελεύσματα του Ατρόμοτου για να συνεχίσει την καριέρα του στο Περιστέρι και να γίνει ένας πραγματικός πρίγκιπας της Δυτικής όχθης.

Εύφημος μνεία ΙΙ: στον Λεβαδειακό για την απόκτηση του Δημήτρη "δεν σε" Χαλούλου...

2 σχόλια:

Proistamenos είπε...

η μεταγραφική δεν έχει τελειώσει. Για αυτές που "θα" γίνουν, τι λέει το ρεπορταζ;

kakia's brother είπε...

Μιας και μας το ζητήσατε, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του footballtransfersgiatonpoutso.com αναφέρουν ότι τη μεταγραφή του Dala Bona θα ακολουθήσει εκείνη του Dala Iliou.